Meesterstuk Goudsmeden

Geschreven door Britt op .

Deel opShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Trots kan ik jullie vertellen dat ik GESLAAGD ben voor mijn meesterstuk en voor mijn diploma Goudsmeden niveau 4, maar hoe ben ik tot het ontwerp van mijn meesterstuk gekomen. Ik laat het jullie zien!

IMG_0362De eerste stap is het bepalen van het onderwerp. Waar ga ik de inspiratie van mijn meesterstuk vandaan halen? Om hier achter te komen heb ik een woord-web gemaakt. Alles wat mij interessant leek heb ik opgeschreven. Hieruit kwam al vrij snel naar voren dat mijn interesse bij de ruimtevaart ligt. Vooral de schitterende foto’s die tegenwoordig gemaakt worden door middel van telescopen die net boven de atmosfeer geplaatst worden. Mijn thema heb ik verwoord als “Ongrijpbaar”, omdat vanuit mijn perspectief de sterren in het heelal ongrijpbaar zijn.
 
IMG_0519Het is alleen wel zeer lastig om afbeeldingen van het heelal te verwoorden naar een sieraad. Ik ben op zoek gegaan naar inspiratie waar ik vormen uit kan halen. Ik heb twee kanten op gezocht. Aan de ene kant heb ik gekeken naar voorwerpen die met de ruimtevaart te maken hebben. Hierbij kwam ik onder anderen bij de Hubble telescoop. Met de omtrek van de Hubble telescoop heb ik verschillende vormstudies gedaan. Echter vond ik de vormen die uit de studies kwamen te grof.

DSC03331Aan de andere kant ben ik op zoek gegaan naar kunstwerken die geïnspireerd zijn op de ruimte. Kunstwerken die mij hetzelfde gevoel geven als wanneer ik naar de afbeeldingen van de ruimte kijk. Bijzonder, adembenemend, magisch en ongrijpbaar.
 
Uiteindelijke vond ik de vorm van … een kunstwerk van glow het mooiste. Vervolgens ben ik onderzoek gaan doen over hoe ik zo’n soort vorm tot sieraad kon gaan verwerken. Al vrij snel kwam ik tot de conclusie dat zo veel gelijkzijdige driehoeken maken wel een hele lastige opgave zou worden. Uiteindelijk ben ik bij icosahedron terecht gekomen. Een bol bestaande uit 20 gelijkzijdige driehoeken.

IMG_0695Vervolgens wilde ik dat mijn thema ongrijpbaar en de ruimtevaart er nog meer in terug zouden komen. Dit heb ik gedaan door gebruik te maken van verschillende kleuren plexiglas. om mijn werkstuk een persoonlijke touch te geven heb ik aan de binnenkant kleine briefjes zitten met wensen van mij. Je kunt ze door het plexiglas heen zien, maar andere mensen kunnen er niet bij komen. ‘ongrijpbaar’. Toen ik dit alles bedacht had en alles goed was gekeurd door school kon ik beginnen met het maken van mijn meesterstuk. Hier heb ik op mijn stageadres Eigenmann 10 dagen de tijd voor gehad.

DSC03624Ik ben begonnen met het maken van alle losse onderdelen en vervolgens ben ik ze als een bouwpakket in elkaar gaan zetten en het resultaat mag er zijn. Ik ben er super trots op en hij is ook nog eens genomineerd voor de vakjury prijs. Dit houd in dat een drietal onafhankelijke goudsmeden naar alle meesterstukken hebben gekeken en daaruit een selectie van de beste hebben gemaakt.

7 juli tijdens mijn diploma uitreiking is de winnaar bekend gemaakt. Helaas ben ik het niet geworden maar mijn meesterstuk en de meesterstukken van de andere studenten zijn nog tot na de zomer te bezichtigen in het Zilvermuseum in Schoonhoven.
 meesterstuk goudsmeden