Hoe kwam ik op het ontwerp

Geschreven door Britt op .

Deel opShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

britt aan het werk2oo Jaar Koninkrijk

Onder het kopje 200 jaar Koninkrijk heb ik al het een en ander verteld over dit project. In deze blogpost wil ik jullie vertellen over hoe ik tot dit ontwerp ben gekomen.
 
Mij was gevraagd een ontwerp te maken waarbij de landen Oekraïne en Moldavië samen kwamen. Dit omdat beide landen langs de rivier de Donau liggen, wat de rode draad was voor de serie kronen. Ik heb heel bewust gekozen om niet diep op de landen in te gaan, maar gebruik te maken van de vlaggen en wapens van de twee landen. Met deze vlaggen en wapens ben ik aan het tekenen gegaan.

schets-kroonIk heb stukken overgetrokken, vergroot en vervormd. Daarna ben ik verschillende combinaties gaan maken. Uit al die combinaties zijn uiteindelijk drie ideeën gekomen, waarvan ik degene heb uitgekozen die het beste uitvoerbaar was. Van Moldavië heb ik gekozen voor de hoorn van de stier. Van Oekraïne voor een stuk uit het wapen, wat staat voor een zonnebloem. En met deze combinatie ben ik tot de kroon gekomen die in de modeshow is gedragen.

Naamloos-1Waarom draad

De kroon bestaat vooral uit draad. Dit heb ik gedaan om het ontwerp luchtig te maken. Aan de boven en onderkant zitten accenten van plaat om het ontwerp wat meer massa te geven. Omdat het ontwerp vrij groot is en uit draad bestaat moest ik een oplossing vinden zodat ik niet hoefde te solderen om alles aan elkaar te krijgen. Ik heb er dan ook een grote puzzel van gemaakt. Door splitsingen te maken in de juiste hoeken kon ik het draad daar insteken en zo het geheel in elkaar zetten. Het heeft mij veel tijd gekost om de splitsingen te maken van buis. Vaak krijgt je werkstuk langzaam vorm, maar omdat dit werkstuk uit allemaal losse stukken bestond zag ik pas, toen ik het in elkaar zette, wat het resultaat was. Natuurlijk had ik wel een proefmodel gemaakt, maar dat is toch anders. Het was leuk om eens iets te maken wat zo groots en niet algemeen is.
 
De punten en de soort V-vormen zijn uit messing gemaakt. Ik heb er voor gekozen het te polijsten zodat het mooi in het oog springt. De draden zijn van aluminium en het is zilverkleurig en mat afgewerkt, waardoor het een contrast vormt met het messing. Het grappige is nog wel dat de kroon uiteindelijk verkeerd om gedragen is door het model.