Hanger in opdracht

Geschreven door Britt op .

Deel opShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Het allerleukste van het bezig zijn met goudsmeden vind ik nog wel wanneer iemand naar je toe komt met een opdracht waar je je creativiteit in kwijt kunt. Laatst kreeg ik zo’n opdracht. Dit proces heb ik vastgelegd voor jullie. De vraag was of ik een bijzonder sieraad wilde maken voor haar vriendin die 50 wordt. Nou natuurlijk wil dat!
 
De opdracht: Een stoer zilveren sieraad dat gedragen kan worden aan een leren koord.
 
Enthousiast ben ik aan het ontwerpen gegaan. Op internet en in boeken ben ik op zoek gegaan naar inspiratie. Na wat interessante vormen te hebben gevonden ben ik ze gaan herhalen, spiegelen en vervormen.

Hier kwamen de volgende 3 ideeën uit. Uiteindelijk heeft ze gekozen voor de middelste hanger, waar ik enthousiast mee aan de slag ben gegaan.
Hanger-3-001Hanger-2-001
hanger-1-001
Op papier heb ik een uitslag getekend van de vorm. Die heb ik ingescand in Rhinoceros. Een computer tekenprogramma. Het getekende model heb ik voor de helft overgetrokken en gespiegeld zodat ik zeker weet dat de hanger symmetrisch wordt.

 in-Rhino--tekening
 
Daarna heb ik hem uitgeprint op plakpapier. Dit heb ik op mijn zilver geplakt en uitgezaagd.
 
DSC01701Stap 1: Eerst de gaten uitgezaagd en geschuurd door het schuurpapier tussen mijn zaag te spannen.
DSC01726 
Stap 2: Daarna de vorm hol gemaakt. Zelf heb ik (nog) geen holank, maar wel een paar buizen waar ik het zilver tussen geklemd heb. 

DSC01736 
Stap 3: Vervolgens ben ik aan het polijsten gegaan.

Nadat alles gepolijst is heb ik de hanger op het dunnere stuk omgebogen. Dit is de plek waar het leren koord doorheen komt. Nog even wat kleine beschadigingen van de tang wegwerken en polijsten en dan is hij helemaal af!

Wat de jarige ervan vindt blijft nog even spannend, maar de klant zei al “als zij hem niet mooi vindt, dan ga ik hem zelf dragen”.
 Hanger-voorkant