Gestart met zilversmeden

Geschreven door Britt op .

Deel opShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

zilveren-bekerHet verschil tussen goud- en zilversmeden

Dit schooljaar ben ik begonnen met zilversmeden. Het verschil tussen goud- en zilversmeden zit hem niet in het materiaal, maar in de voorwerpen die gemaakt worden. Bij zilversmeden ligt de focus op groot werk, zoals bekers, schalen en bestek. Bij goudsmeden worden er voornamelijk sieraden gemaakt.

Afgelopen 2 jaar ben ik bezig geweest met goudsmeden. Voordat ik op stage ga is mij door school de optie aangeboden om een extra jaar zilversmeden te gaan doen. Dit leek mij een geweldige kans om mijn kennis uit te breiden wat betreft grotere werken.

messing-beker-(1)Intrekken en planeren

De afgelopen weken ben ik dan ook druk bezig geweest met zilversmeden. Op dit moment zijn we door middel van intrekken en planeren uit een vlakke plaat bekers aan het vervaardigen. Bij intrekken sla je het materiaal naar elkaar toe. Vaak wordt het materiaal dan ook dikker door de manier van slaan. Het oppervlak maak je na het intrekken egaal door met een planeerhamer kleine facetten op het materiaal te slaan.

In het komende jaar krijgen we meerdere opdrachten waarbij we naast intrekken en planeren ook gebruik gaan maken van verschillende montage technieken.
 
vierkanten-beker-1Nu al heb ik veel geleerd over het materiaal. Het materiaal vervormd door erop te slaan met hamers, hierdoor kun je heel goed voelen en zien wat er mee gebeurd. Als je op het ene stuk slaat vervormen de andere delen mee. Het is dan ook de kunst om het materiaal de baas te zijn.