De mobiel

Geschreven door Britt op .

Deel opShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
schets-mobielDe grootste uitdaging van het laatste schooljaar is toch zeker de mobiel. De mobiel is het eindwerkstuk dat wij maken voordat we stage mogen gaan lopen. Het is een grote en zware opdracht waar je dan ook een hele periode mee bezig bent. 
 
Het thema van dit jaar was Macht en Pracht. Iets waar je naar mijn mening alle kanten mee op kan. Bij tekenen en ruimtelijke vormgeving zijn we ter voorbereiding op de mobiel bezig geweest met dit thema. Door middel van een woord web ben ik gaan bedenken wat ik bij macht en pracht vond horen. Ik kwam op veel verschillende dingen uit waarvan ik de atoom en moleculen, het bewegen van deeltjes om elkaar heen het meest interessante vond. Omdat alles uit moleculen en atomen bestaat vond ik dit goed bij het thema passen.

De mobiel is niet een mobiel zoals een telefoon of kinderspeelgoed, maar een object wat door een onderdeel aan te drijven meerdere in beweging zet. Hierbij mochten geen tandwielen worden gebruikt. Een andere eis was dat er een 3D geprint onderdeel in moest zitten. Elke week hebben wij CAD tekenen. Zo kon ik wat ik in de les geleerd heb goed toepassen.

mobielNadat we bij tekenen en ruimtelijke vormgeving bezig zijn geweest met het zoeken van inspiratie en we de eisen van de mobiel gekregen hadden ben ik aan het ontwerpen gegaan. Al mijn ideeën heb ik op papier gezet en daarvan heb ik het beste idee uitgekozen. In dat idee ben ik alle eisen in gaan passen. Waar komt de 3D print, hoe laat ik alles bewegen en zo verder. Daarbij kwam ook vorm en materiaal kijken. Ik wilde het niet alleen technisch goed in elkaar hebben, maar ook interessant maken om naar te kijken.  Ik hoop dat dit gelukt is.

Er is met veel verschillende materialen gewerkt. Het is voor mij een uitdaging om ongebruikelijke materialen voor sieraden juist tot een sieraad of in dit geval object te maken. Voor de voet heb ik gekozen voor een combinatie van stoeptegel en staal. De koraal rode ringen zijn 3D geprint in strong & flexible plastic. De ringen het ophang systeem en de verbindingen waar alles mee draait zijn van zilver en het middenstuk is een glaskraal.

goude hoekhangerBij de mobiel hoort ook nog een gouden onderdeel. De haakse hoek hanger. Dit is een vast ontwerp met lekker veel haakse hoeken. Wel mocht ik zelf kiezen waar de zetkast kwam en welke steen ik er in wilde hebben. Ik heb gekozen voor een licht blauwe topaas. Dit vindt ik mooi passen bij het goud. De hanger is van 14 karaat goud en het stukje plaat en de zetkast van 18 karaat goud. Deze hanger is ook te koop.

Bekijk hier al mijn werk.