De Duitslandreis

Geschreven door Britt op .

Deel opShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Wouw wat een week!

Vorige week maandag vertrokken we om half 9 ’s ochtends vanuit Schoonhoven richting Duitsland. Alle laatstejaars goudsmeden mochten mee.

De eerste stop was bij de Laacher See. Deze vulkaan barste ongeveer 12.940 jaar geleden voor het laatst uit. Hij is tot nu toe iedere 12.000 jaar uitgebarsten. Gelukkig hield hij zich nog even gedeisd toen wij er waren. Bij deze krater is de steen Hauyne te vinden. Een piepklein fel blauw gesteente wat je daar zo van de grond af kan rapen. Echt super leuk om te doen! Iedereen was geconcentreerd aan het zoeken tussen de zandkorrels in de hoop een stukje te vinden. Ik ben in ieder geval geslaagd!
 
15-02-16-Wingertsbergwand-Laachersee-Hauyne-zoeken-(1)
Na onze schoenen goed te hebben uitgeklopt zijn we richting Idar-Oberstein vertrokken. De edelstenen stad van Duitsland. Daar hebben we een edelstenenslijperij bezocht.
 
De eerste avond hebben we gezellig met de hele groep gegeten. Een apart gezicht een Duits restaurant prop vol met 60 Nederlandse vakscholieren. Het waren ook de laatste dagen van de Duitse carnaval dus tijdens het eten werden we verblijd met Duitse carnavals muziek.
 

Dag 2

De volgende ochtend vertrokken we op tijd richting de Kupferbergwerk. Jarenlang is daar koper gederfd. Voor we de mijnen in gingen kregen we allemaal een hippe gele helm op. Leuk gezicht was dat. In de mijnen werd er wat verteld over de mensen die daar werkten. Zo hadden de mijnwerkers ongeveer de lengte van een kind van vijf, woonde ze in een ander gedeelte van de stad en kregen beter te eten. Hier schijnen de verhalen over dwergen vandaan te komen. Wat hier van waar is weet ik niet, maar de reden dat de mensen zo klein waren vond ik nog wel aannemelijker. Dit zou komen door de chemicaliën die vrij kwamen bij het delven waardoor de groei geremd werd.
 
Na de mijn reden we weer terug naar Idar-Oberstein waar we naar het edelsteenmuseum zijn geweest. Dat was echt heel gaaf! Het was een supergroot en mooi klassiek gebouw. Drie verdiepingen hoog helemaal vol met alle mogelijke edelstenen. 
 
15-02-17-Das-deutsches-edelsteinmuseum-(4)
Daarna zijn we nog naar de vakschool in Idar-oberstein geweest. Een totaal andere school dan we hier kennen. Veel meer gericht op de experimentele kant van het sieraad.
 

Dag 3

15-02-17-avondwandeling-door-Frankfurt-(5)
Deze dag zijn we beland in Frankfurt. Een drukke en gezellige stad. We begonnen bij de Dom. De Dom is platgebombardeerd en vervolgens weer opgebouwd met het idee hem zo veel mogelijk op de oude Dom te laten lijken. Een mooie kerk met één grappig detail. De naden van de stenen zijn op de muur geverfd. Losse stenen konden ze niet betalen dus hebben ze alles gepleisterd en vervolgens de naden erop geschilderd. Zo kan het natuurlijk ook. Dit grappige detail kreeg ik te horen van onze buschauffeur. Hij was vroeger kunsthistoricus en heeft een drastische omzwaai gemaakt in zijn carrière, maar zijn achtergrond kwam handig van pas in dit geval. Erg interessant om eens wat meer te horen over de kunstwerken die in een kerk hangen.
 
15-02-18-De-DOm-Frankfurt-(4)
Tien meter verder staat het Museum van de moderne kunst. Een groot en ruim opgezet museum. Echt een heel mooi gebouw. De kunst die in het museum hing was tja.. moderne kunst. Niet echt mijn ding. Toch zaten er wel wat interessante dingen tussen zoals een immens groot kleurrijk borduurwerk met allerlei figuurtjes erop.
 
15-02-18-MMK-Museum-van-de-moderne-kunst-(30)
Diezelfde dag zijn we ook nog naar Pforzheim gereden. De zilverstad van Duitsland. Daar zit het Schmuckmuseum. Een museum helemaal gewijd aan sieraden. Het was echt overweldigend. Zo onwijs veel sieraden! Vooral het gedeelte over de sieraden uit de Griekse en Romeinse tijd. Het zijn zulke verfijnde sieraden. We zijn er nog altijd niet achter hoe ze bijvoorbeeld al die kleine bolletjes (granules) met de middelen die ze toen hadden zo verfijnd op de sieraden hebben gekregen.
 
15-02-18-Pforzheim-Das-Schmuckmuseum-(47)
De volgende dag zijn we nog naar het Technisch Museum der Pforzheimer Schmuck- und Uhrenindustrie. Hier lieten ze alle technische snufjes zien die de Duitsers al lang geleden hadden bedacht voor het eenvoudiger en sneller maken van sieraden. Eigenlijk is er sinds die tijd niet zo heel veel veranderd aan de apparatuur, als ik het vergelijk met wat we hier op school hebben staan. Wat ik wel heel leuk vond om te zien was hoe kettingwerk gemaakt wordt met een machine.
 
15-02-19-Pforzheim-het-technisch-museum-(46)
Vervolgens vertrokken we naar München. Een aardig lange rit. We kwamen er dan ook ’s avonds pas aan.
 
Ik ben op tijd mijn bedje in gedoken, want de volgende dag gingen we naar Inhorgenta. Een mega grote beurs waar haast alles te vinden is op het gebied van edelstenen, nieuwe apparatuur en de nieuwste trends aan sieraden en horloges. Ik vond vooral het edelstenen gedeelte erg interessant. Net een grote snoepwinkel van drie voetbalvelden groot. Ik heb heel veel stenen en slijpvormen gezien die ik voorheen nog nooit gezien had. Al met al een heel bijzondere ervaring.
 

En weer op weg naar huis

Na een lange en vermoeiende dag stapten we de bus weer in. Dit keer richting huis. We hebben de hele nacht doorgereden en rond een uurtje of 11 waren we weer in Schoonhoven.