Ambtsketen Fryske Marren

Geschreven door Britt op .

Deel opShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
tekening-ambtsketen-Fryske-MarrenAfgelopen periode hadden we weer een leuk project op school met een opdrachtgever van buitenaf.
 
Samen met de tweedejaars versneld goudsmeden en zilversmeden zijn we gevraagd een ambtsketen te ontwerpen voor de nieuwe gemeente Fryske Marren. Dit waren eerst vier aparte gemeenten. Gaasterlân-Sleat (Gaasterland-Sloten), Lemsterland, Skarsterlân en een gedeelte van Boornsterhem. Eerst zijn ze samen gegaan tot de Friese meren en binnenkort wordt dit officieel de Fryske marren. Inclusief nieuwe ambtsketen.

 

Plattelandscultuur

Iedereen is druk aan het ontwerpen gegaan. Voor inspiratie ben ik op zoek gegaan naar iets wat belangrijk is voor de nieuwe gemeente ‘De Fryske Marren’. De plattelandscultuur staat er centraal. Hier ben ik dan ook mee aan het werk gegaan. Allereerst heb ik mij af gevraagd wat die plattelandscultuur nu precies is. Geen internetpagina die mij hier een duidelijk antwoord op kon geven, maar heb ik internet wel nodig voor iets dat dicht bij mijzelf ligt?
 
Ambtsketen-Fryske-MarrenVoor mij is een plattelandscultuur: saamhorigheid, veiligheid en betrokkenheid. In de ambtsketen heb ik geprobeerd dit tot uiting te brengen.
 
De schakels overlappen elkaar wat betrokkenheid weergeeft. Er zijn geen zichtbare verbindingen dit geeft saamhorigheid weer en de keten is vrij robuust wat veiligheid weergeeft.
 
De basisvorm van de schakels is een geabstraheerd zeil. Water staat zeker centraal in deze gemeente.
 

Presenteren in Joure

Iedereen mocht zijn ontwerp presenteren. Drie docenten van de vakschool en twee mensen van buitenaf hebben onze ontwerpen beoordeeld voor de eerste ronden. Uiteindelijk zijn er negen mensen gekozen die mee zijn gegaan naar Friesland om het ontwerp te presenteren. Ik zat daarbij!!
 
We hadden een week de tijd om ons ontwerp te verfijnen, een proefmodel te maken en ons verhaal te oefenen wat we voor de burgemeester en een aantal wethouders gingen presenteren.
 
Naar Joure toe hebben we nog hard onze presentatie geoefend. Want tja, we moesten dat toch maar even doen voor de burgemeester nog wel. Na alles mooi gepresenteerd te hebben, was het dan zo ver. Ik was als eerste aan de beurt voor mijn presentatie. Het ging supergoed, maar de concurrentie was sterk.
 

In Spanning

Na lang overleg, waar wij natuurlijk niet bij mochten zijn, was het moment dan daar. Welke ambtsketen zou daadwerkelijk worden uitgevoerd? Eerst werd ons verteld dat ze van alle ontwerpen onder de indruk waren en dat het heel lastig was om te kiezen. Helaas hebben ze niet voor mijn ontwerp gekozen maar voor een meer traditioneel ontwerp.

Het was wel een heel leuke en leerzame ervaring en ik sta zelfs in de Jouster Courant en de Leeuwarder Courant!
 
Fryske-Marren-Ambtsketen